250 g muscovadosocker (ljust eller mörkt är en smaksak)
2,5 dl vispgrädde
5 msk bourbon (eller mörk rom)
flingsalt
Till servering
crème fraîche (eller fet yoghurt)
vispgrädde
Gör så här
Börja med kolasåsen: Hacka choklad grovt och lägg i en tjockbottnad kastrull med smör och muscovadosocker.
Hetta upp försiktigt på låg värme tills chokladen och sockret smält. Rör om då och då under tiden.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner grädde, bourbon och flingsalt. Låt kolasåsen svalna, gärna i kylskåp.
Kärna ur och skala äpplena. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.
Klicka ut smör över varje äpplehalva och strö över socker. Toppa med hackad mandel och baka på 200 grader i mitten av ugnen tills äpplena är mjuka och smör och socker kokat samman till en karamell.
Servera äpplena med kolasåsen och grädde och créme fraiche som vispats samman tills den är fluffig.