Bakade äpplen med världens godaste kolasås

Lisa Lemke 2016

Bakade äpplen med världens godaste kolasås

12 ingredienser

25 minuter

En riktigt extra allt-dessert har du här, men vill du göra den lite enklare kan du helt enkelt bara göra bakade äpplen och servera med vaniljglass.

Ingredienser

portioner

Bakade äpplen

  • 6 små syrliga äpple, helst svenska
  • 40 g smör
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 rågad dl grovhackade mandlar

Kolasås

  • 100 g mjölkchoklad
  • 250 g smör, skuret i tärningar
  • 250 g muscovadosocker (ljust eller mörkt är en smaksak)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 msk bourbon (eller mörk rom)
  • flingsalt

Till servering

  • crème fraîche (eller fet yoghurt)
  • vispgrädde

Gör så här

  1. Börja med kolasåsen: Hacka choklad grovt och lägg i en tjockbottnad kastrull med smör och muscovadosocker.
  2. Hetta upp försiktigt på låg värme tills chokladen och sockret smält. Rör om då och då under tiden.
  3. Ta kastrullen från värmen och vispa ner grädde, bourbon och flingsalt. Låt kolasåsen svalna, gärna i kylskåp.
  4. Kärna ur och skala äpplena. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsfast form.
  5. Klicka ut smör över varje äpplehalva och strö över socker. Toppa med hackad mandel och baka på 200 grader i mitten av ugnen tills äpplena är mjuka och smör och socker kokat samman till en karamell.
  6. Servera äpplena med kolasåsen och grädde och créme fraiche som vispats samman tills den är fluffig.