Äpplegömmor med mandelmassa

Äpplegömmor med mandelmassa
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Äpplegömmor med mandelmassa

10 ingredienser

Kalljästa bullar blir härligt saftiga. Toppa dem gärna med florsockerglasyr innan servering. receptet ger ungefär 30 bullar.

Ingredienser

Fyllning

  • 2 dl äpplejuice, koncentrerad
  • 1 dl äppelmos
  • 3 msk muscovadosocker
  • 100 g mandelmassa, riven

Deg

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 8 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl standardmjölk, kall
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg

Gör så här

Fyllning

  1. Blanda äpplejuice, äpplemos och muscovadosocker i en kastrull och låt koka upp.
  2. Sjud på mellanvärme i ca 10 minuter och rör om då och då under tiden.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
  4. Blanda sedan med riven mandelmassa och låt svalna helt.

Deg

  1. Hacka ner smöret i mjölet, antingen i en matberedare eller på bakbord med hjälp av en kniv.
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölk.
  3. Tillsätt ägg och socker till vätskan och rör samman.
  4. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs.
  5. Arbeta degen ordentligt till en smidig och blank deg, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  6. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en ca 3 millimeter tjock platta.
  7. Skär ut rutor som är ca 8 x 8 cm.
  8. Lägg en klick fyllning (ca 1 msk) i mitten på plattan och vik upp de fyra hörnen mot mitten.
  9. Platta till försiktigt i mitten med ett finger.
  10. Lägg bullarna i formar och ställ glest på plåtar.
  11. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar, eller tills bullarna jäst till dubbla storleken.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
  14. Låt svalna på galler under bakduk.