Linssoppa med pumpafrön och crème fraiche

Linssoppa med pumpafrön och crème fraiche
Foto: Ulrika Pousette
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Linssoppa med pumpafrön och crème fraiche

13 ingredienser

30 m

Lyckas du få ungarna att äta linsgryta så behöver du ingen kokbok. Skämt åsido... en bra vardagsrätt där hettan kan anpassas efter smak. /Niklas

Recept ur boken Mitt barn äter allt: men det är så klart inte sant

Ingredienser

portioner
  • 3 dl röda linser
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 3 msk pumpakärnor
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten från kranen. Låt linserna rinna av.
  2. Skala morot, lök och vitlök och skär i grova bitar.
  3. Häll olivolja i en tjockbottnad kastrull och fräs grönsaker och spiskummin över medelhög värme i 3-4 minuter utan att det får färg.
  4. Tillsätt linser och buljong, låt koka i 15-20 minuter.
  5. Rosta pumpafrön i en torr stekpanna över hög värme, rör konstant till dess att de har fått färg.
  6. Gör vinägerchili: dela chilin på mitten och ta bort kärnorna. Skiva chilin tunt och blanda med äppelcidervinäger.
  7. Mixa soppan slät i en matberedare eller med en mixerstav. Tillsätt 1 dl crème fraiche och mixa klart.
  8. Servera soppan med rostade pumpafrön, vinägerchili, crème fraiche och bröd.