Linsgryta med lamm och persiskt ris

Linsgryta med lamm och persiskt ris
Foto: Tv4

Linsgryta med lamm och persiskt ris

Av: Sepide - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

Härlig linsgryta på lamm som serveras med ris på persiskt vis och en smakrik sallad med mynta.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Till grytan:

  • 600 g grytbitar av lamm
  • 2 aubergine, medelstora skalade och skivade på längden, ca 1cm tjocka
  • 1,5 dl gula linser
  • 3 matskedar tomatpure
  • 3-4 torkade lime
  • 2 köttbuljongtärningar (veg alternativet grönsaksbuljongtärning)
  • 1 gul lök
  • Neutral olja
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 förp saffran
  • salt
  • pommes frites

Riset:

  • 4 dl basmatiris, skölj och blötlägg i vatten ca 15min
  • 50 g smör
  • salt

Tadig:

  • 0,5 tsk saffran, utspädd i 2 msk hett vatten
  • 0,5 dl yoghurt
  • 0,5 dl olja
  • 10 g smör, smält

Sallad shirazi:

  • 3-4 gurkor, små eller 1 vanlig gurka
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk torkad mynta
  • 1 citron
  • 2-3 msk olivolja
  • salt

Gör så här

Grytan

  1. Skär köttet i önskad storlek och ställ åt sidan.
  2. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta och stek löken glansig.
  3. Tillsätt köttet och gurkmeja, stek under omrörning tills köttet får färg. Vänd i tomatpuré och stek lite till.
  4. Tillsätt hett vatten, smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar. Koka upp grytan och låt sedan puttra på medelvärme.
  5. Skölj linserna, låt rinna av och vänd ner i grytan med köttet.
  6. Gör 2-3 st hack i varje torkad lime och droppa ned dem i grytan. Låt puttra under lock i ca 1,5-2 timmar, tills köttet är klart. (alt använd en tryckkokade)
  7. Späd eventuellt ut med vatten om såsen känns för tjock.
  8. Grilla pommesen i ugnen.
  9. Servera grytan med persiskt ris och toppa med pommes.
  10. Servera gärna med en syrlig sallad bredvid som du smaksätter med mynta.

Ris och tadig

  1. Välj en rissort av bra kvalité, gärna långkornigt. Grytan som du ska laga riset i bör helst ha en non stick botten så riset inte fastnar och bränns fast i botten.
  2. Tvätta riset ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna.
  3. Blötlägg sedan i ljummet vatten med 2 msk salt och låt stå i rumstempratur i 20min
  4. Lös upp saffranet i kokhett vatten och låt stå övertäckt i minst 1 timme.
  5. Koka upp vatten, och 0,5 msk salt i en stor och rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min.
  6. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten. Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris. Låt riset rinna av ordentligt i silen.
  7. Lägg yoghurt, olja, smält smör och saffransvattnet i en skål.
  8. Lägg ca 3 dl av riset i skålen och blanda väl.
  9. Smörj botten av en gryta med ca 1-2 msk olja. Använd gärna en stor rund gryta med låga kanter. Lägg det gula riset som du har blandat med yoghurt i botten av grytan, fördela det jämnt och pressa riset försiktigt med undersidan av en sked eller slickepott.
  10. Lägg över resten av riset och forma det till ett “berg”. Gör 4-5 gropar i riset.
  11. Klä kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg på locket. (Se till att locket är väl förslutet, detta för att ångan inte ska komma ut från grytan. )
  12. Låt riset tillagas på hög värme, ej högsta, i ca 10 min. Nu kommer det gula riset i botten av grytan stekas och det börjar bildas en krispig tadig.
  13. Öppna upp locket och ringla ca 1,5 dl hett vatten över riset. Täck med locket, sänk värmen och låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 45-60 min. Stäng av värmen och låt riset stå och svalna i 10 min.

Sallad shirazi

  1. Hacka alla grönsaker fint och låt rinna av i en sil en stund.
  2. Blanda sedan med salt, mynta, citron och olivolja.