Lingon och pistagebullar

Lingon och pistagebullar
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Lingon och pistagebullar

28 ingredienser

3 h + förberedelser dagen innan

Dessa bullarna är riktigt lyxiga och något för den vana bullbakaren att baka. Ljuvligt saftiga och fulla av smak.

Ingredienser

portioner27 - 35 stycken

Bulldeg

  • 2 ägg
  • 300 g vatten (inklusive ägg)
  • 725 g vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 60 g strösocker
  • 50 g farinsocker
  • 10 g bakpulver
  • 6 g salt
  • 100 g osaltat smör

Tillsätt efterhand i bulldegen

  • 125 g osaltat smör
  • 13 g rödbetspulver
  • 4 g vatten

Pistagefyllning

  • 105 g pistage, mixat
  • 50 g strösocker
  • 25 g farinsocker
  • 3 g salt
  • 35 g smör
  • 35 g vetemjöl
  • 1 ägg

Lingonmarmelad, gör dagen innan

  • 150 g lingonpuré
  • 3-4 g rosenvatten
  • 165 g strösocker
  • 1 citron, saften
  • 45 g glykos
  • citronsyra (efter smak)

Sockerlag

  • 100 g strösocker
  • 100 g vatten

Topping

  • pistagenötter, hela

Gör så här

Bulldeg

  1. Börja med att blanda allt ca 4 minuter långsamt i maskin, tillsätt sedan den andra omgången smör (125 gram) och blanda ytterligare 4 minuter långsamt, ta bort 400 gram deg och lägg i en bunke (den här degen ska bli den färgade degen).
  2. Fortsätt sedan att blanda den stora degen 4 minuter snabbt, lägg denna i en stängd burk.
  3. Blanda ihop rödbetspulvret med den mindre mängden vatten i maskinen, lägg sedan i den lilla degbiten i maskinen och blanda 2 minuter långsamt och sedan snabbt tills att degen har en jämn rosa/röd färg utan några ofärgade partier.
  4. Lägg även den här degen i en stängd burk, låt degarna stå i ca 20-30 minuter och vila i rumstemperatur.
  5. Väg nu upp 40 grams bitar av den ofärgade degen och 15 grams bitar av den röda.
  6. Rulla sedan dessa till bollar och låt vila i ca 15 minuter under plast.
  7. Tryck nu ut en röd boll platt så den kan täcka en halv vit boll och pressa ihop dessa så att den röda går strax utanför den vita. Gör såhär med alla bitarna och lägg på en lätt mjölad yta, mjöla sedan även lätt ovanpå för att sedan kavla ut dessa till runda plattor i ca 13 cm i diameter.
  8. Ta en degskrapa eller en kniv och skär sex stycken lätt vinklade snitt inåt ca 1 cm från mitten runt om hela plattan så du får sex stycken lika stora öron/flikar. När du gjort detta tar du och viker in en flik av varannat öra mot mitten, för att sedan ta och fortsätta med dem andra, så du får tre undre öron och tre övre öron.
  9. Nu är bullen redo att läggas i form, jäs bullarna sedan i avstängd ugn med kokande vatten upphällt i en djup plåt i botten av ugnen, låt jäsa i ca 45 minuter. Ta sedan ut och lägg en duk över och sätt på ugnen på 200 grader.

Pistagefyllning

  1. Medan ugnen blir varm gör du pistagefyllningen. Blanda allt utom ägg så inga smörklumpar finns, tillsätt ägget och blanda ihop till en smet.
  2. Baka fyllningen sedan i ca 7 minuter i en kakform med löstagbar kant (ca 25 cm i diameter) och bakpapper, när den svalnat aningen kan du stansa ut ca 7 g och rulla lätt ihop till bollar.

Lingonmarmelad, gör dagen innan

  1. Koka ihop allt utom citronsyran till ca 105-110 grader, tillsätt sedan citronsyra efter smak. Låt stå till dagen efter.
  2. Innan marmeladen läggs i spritspåse kan man röra ihop den lite så det blir lättare att spritsa.

Sokerlag

  1. Koka samma alla ingrediesnerna till sockerlagen samma dag eller dagen innan du bakar bullarna.

Fortsättning på bullarna

  1. När bullen jäst färdigt gör du en grop i mitten och fyller med den förbakta pistagefyllningen och lingonmarmeladen samt toppar med pistagenötter.
  2. Bullarna bakas i ca 9-11 minuter i mitten av ugnen, efteråt penslas dem med sockerlagen.