Lingon- och lakritstryffel

Lingon- och lakritstryffel
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Lingon- och lakritstryffel

7 ingredienser

Mumsig tryffel där syrliga lingon möter mörk choklad och saltlakrits.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 2 msk lingonsylt
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 tsk honung
  • 100 g vit bakchoklad
  • frystorkat lingonpulver
  • 2 msk turkisk peppar, hackad

Gör så här

  1. Hacka den mörka chokladen och lägg i en skål.
  2. Värm försiktigt lingonsylt, grädde och honung under omrörning i en kastrull.
  3. Häll gräddblandningen över den mörka chokladen och rör ihop en glansig smet. Häll upp i form klädd med bakplåtspapper. Ställ i kylen.
  4. Pudra frystorkat lingonpulver över chokladtryffeln. Smält vit choklad i ett vattenbad. Ringla den vita smälta chokladen över formen, använd en sked eller spritspåse.
  5. Hacka sönder lakritskaramellerna, t ex genom att stöta dem i en mortel eller lägga dem i en påse och krossa sönder dem med undersidan av en kastrull. Garnera tryffeln med lakrits.
  6. Skär upp tryffeln i bitar.