Italiensk cheesecake

Italiensk cheesecake
Foto: TV4

Italiensk cheesecake

Av: Linda - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

En ljuvlig cheesecake som serveras med ingefärspäron.

Dryck
Australiens motsvarighet på Sauternes i Bordeaux, Nugan Estate Botrytis Semillion 83140, (best.sort). Ett underbart vin med inslag av torkad aprikos, nektar och fikon som kommer balansera upp fetman i cheesecaken och lyfta fram ingefärspäronen!

Linda från Stockholm lagade även

Kantarellsoppa med timjan

Hjortstek på Älgövis

Ingredienser

portioner

Ingefärspäron

  • 4 päron
  • 1 citron, saften
  • 1 bit ingefära
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Cheesecake

  • 4 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, skalet
  • 200 g mascarpone
  • 4 dl vispgrädde
  • 300 g digestivekex

Gör så här

  1. Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Skala ingefäran och skiva den fint. Lägg ner den i kokande vatten.
  3. Tillsätt sockret och saften från en pressad citron.
  4. Låt sjuda i 20 minuter.
  5. Skala päronen, behåll kvisten.
  6. Smaka av lagen. Den ska ha kraftig ingefärssmak.
  7. Tillsätt päronen och låt dem sjuda sakta under lock i cirka 10 minuter.
  8. Lägg upp i en väl rengjord burk och slå spadet över
  9. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
  10. Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke.
  11. Rör ner mascarponen.
  12. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
  13. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  14. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
  15. Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
  16. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
  17. Frys smeten i 3-4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
  18. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.