Linas kungliga sommartårta

Linas kungliga sommartårta
Foto: Andreas Lundberg/TV4
Lina
Lina

Linas kungliga sommartårta

Av: Lina

Från: Hela Sverige bakar

23 ingredienser

Fräsch och somrig tårta med hasselnötsmaräng, lemoncurd och färska bär.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Tips! Tänk på att gullvivor är fridlysta i delar av landet.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 msk mjölk
  • 0,5 dl smör, smält och avsvalnat
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

maräng

  • 3 äggvitor
  • 1,5 strösocker
  • ca 2,5 dl hasselnötter

Lemoncurd

  • 3 citroner
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Dekoration

  • 125 g färska hallon
  • 125 g färska blåbär
  • 125 g färska vinbär
  • mörk choklad, till dekoration
  • 3 dl vispgrädde
  • gullvivor
  • syrener

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt mjölken, det smälta smöret och sist mjölet blandat med bakpulvret.
  3. Smöra och bröa en långpanna som ska ha ca mått 25 x 35 cm.
  4. Bred ut smeten i långpannan.

Maräng

  1. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner sockret.
  2. Hacka nötterna. Bred marängen över kakan och strö över hackade nötter.
  3. Grädda i 20-25 minuter. Låt kakan svalna och dela den sedan på mitten.

Lemoncurd

  1. Tvätta tre citroner noga och torka.
  2. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
  3. Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan.
  4. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
  5. Häll över din lemoncurd i en ren skål och låt svalna.

Montering

  1. Lägg ihop bottnarna med lemoncurd emellan.
  2. Vispa grädden.
  3. Smält chokladen och forma till chokladtrianglar på ett bakplåtspapper. Ställ in i kylen så de stelnar.

Dekoration

  1. Lägg en klick med vispad grädde i mitten av tårtan och fäst chokladtrianglarna i grädden.
  2. Sätt gullvivor på tårtan. Smycka med syrener runt fatet. Vinbären placeras runt på tallriken. Hallonen lägger man ut på tårtan. Fäst blåbären runt grädden och runt chokladkronorna.