Limecupcakes med ingefärsfrosting

koket.se
Limecupcakes med ingefärsfrosting
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Limecupcakes med ingefärsfrosting

20 ingredienser

1,5 h

Underbart goda cupcakes fyllda med en syrlig limecurd och toppade med en fräsch ingefärsfrosting - ett bakverk med nya smakkombinationer!

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 14 stycken

Limemuffins

  • 165 g ägg [3 st]
  • 235 g strösocker [2,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 100 g smör
  • 100 g mjölk
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 1 g salt [1 krm]
  • 210 g vetemjöl [3 1/2 dl]
  • 2 limefrukter, zesten

limecurd

  • 60 g limejuice [2-3 st]
  • 60 g strösocker [0,6 dl]
  • 60 g ägg [1 st]
  • 30 g smör

Ingefärsfrosting

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 100 g florsocker [2,5 dl]
  • 200 g färskost
  • 1 lime, bara juice (zesta först och spara skalet till nedanstående moment)
  • 20 g färsk ingefära

Limesocker

  • 1 limefrukt, zesten
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Gör så här

Limecurd

  1. Zesta av skalet från limefrukterna.
  2. Blanda socker, ägg och limejuice och -zest i en kastrull och passera krämen genom en sil i ett litermått och mixa i smöret.
  3. Häll över i något grundare, exempelvis en ugnsform. (Då svalnar curden snabbare.) Lägg plastfilm i direktkontakt med curden och sätt i kylen i 1h.

Muffins

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan, kyl ner smöret med kall mjölk. Vänd försiktigt ned vätskan i äggskummet.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Sikta i de torra ingredienserna i ägg och mjölk-blandningen i omgångar och vänd ner med en slickepott tills du har en jämn smet. Avsluta med att tillsätta limezesten.
  5. Fördela smeten i 12 st formar, de ska vara fyllda något mer än hälften.
  6. Grädda i mitten på ugnen i cirka 15-18 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

Ingefärsfrosting

  1. Vispa upp rumstempererat smör med en elvisp och tillsätt florsockret i omgångar.
  2. När allt florsocker är i, byt till handvisp och vispa i färskosten.
  3. Avsluta med att riva ner färsk ingefära i krämen och smaka av med limejuicen.
  4. Gillar du det lite sötare? Addera med florsocker! Föredrar du det lite syrligare? Addera mer limejuice. Fyll på spritspåse med en slät tyll.

Limesocker

  1. Massera ihop ingredienser och använd som strössel på cupcakesen.

Montering

  1. Skär ut ett litet hål i mitten på varje cupcake.
  2. Fyll med en tesked hålen med limecurd.
  3. Toppa sedan alla med ingefärsfrosting och avsluta med lite limesocker.