Lilla nöt - raw småkaka

Lilla nöt - raw småkaka
Foto: Tv4
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Lilla nöt - raw småkaka

15 ingredienser

40 min

En raw småkaka med smak av choklad och kardemumma. Garnera  med valfri topping som gula russin, pistagenötter, cashewnötter, kokosflakes, frystorkade bär, salt. Ja vad du har hemma!

Lilla nöt är den som är längst till vänster på bilden.

Ingredienser

  • 1 dl mandel, skållad (50 g mandelmjöl går också bra)
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl pistagenötter, skalade
  • ca 11 dadlar, urkärnade
  • 1 tsk kokosolja, behöv bara om dadlarna är torra
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 0,5 dl dadelsirap
  • 0,5 dl kakao (av god kvalitet)
  • 0,5-1 tsk flingsalt
  • 80 g mörk choklad 70 %
  • 1 tsk kokosolja

Garnering

  • torkade bär (eller frystorkade)
  • blandade nötter
  • kokoschips

Gör så här

  1. Mixa först mandeln relativt fint. Tillsätt resten av nötterna och pulsera tills det finfördelats helt.
  2. Tillsätt dadlar och kokosolja i omgångar, mixa väl. Häl i vaniljpulver, stötta kardemummakärnor, dadelsirap och kakao, mixa tills det går ihop till en slät massa. Blanda i saltet, detta är en smaksak men jag snålar inte.
  3. Lägg ut små ”knäckformar” på en bricka. Rulla små kulor av smeten och tryck ut dem i formen så det blir en nedsjunkning i mitten. Ställ in i frysen en liten stund.
  4. Smält under tiden choklad försiktigt i vattenbad och rör i lite kokosfett. Ta en tesked och fyll igen hålen i kakorna. Innan chokladen stelnat så ös på med den garnering du vill ha.