Lill Lindfors Rabarbersabayonne

Lill Lindfors Rabarbersabayonne
Foto: Lena Koller
Lill Lindfors
Lill Lindfors

Lill Lindfors Rabarbersabayonne

Av: Lill Lindfors

Från: Sinnenas mat

7 ingredienser

”Vi har massor med rabarber och jag gör ofta denna vansinnigt goda dessert. Receptet kommer från en gammal Allt om Mat. Tänk på att använda en rostfri kastrull, inte aluminium. Bitarna kan vara lite stora, de ska ju inte ätas, bara kokas av. Vill man kan man flerdubbla receptet och frysa in lagen: koka 1 kg rabarber och lägg dem i portionsförpackningar.” - Lill Lindfors Receptet ger 4-6 portioner.

Ingredienser

  • 250 g rabarber
  • 1,25 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde

Till servering:

  • färsk frukt (t ex mango, hallon eller jordgubbar)
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Ansa rabarbern och skär den i 2 cm långa bitar.
  2. Koka upp vatten och socker. Lägg ner rabarberbitarna och låt dem sjuda i 3–4 minuter. Ta upp rabarberbitarna med hålslev och lägg dem i en skål.
  3. Koka ner lagen tills cirka 1 dl återstår. Om rabarbern har saftat av sig, tillsätt även den vätskan till lagen.
  4. Vispa samman äggulorna i en skål. Tillsätt under vispning den heta lagen i en tunn stråle. Häll tillbaka allt i kastrullen.
  5. Vispa med ballongvisp på låg värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp krämen i en skål och låt den kallna. Hit kan efterrätten förberedas.
  6. Vispa grädden separat. Vänd ner den i krämen strax före servering och skeda upp i vackra glas. Servera med färsk frukt i bitar.