Likörmarinerade jordgubbar med chokladskum

Likörmarinerade jordgubbar med chokladskum
Foto: TV4

Likörmarinerade jordgubbar med chokladskum

Av: Fredrik - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

2 h

Jordgubbsdessert med läcker baileyssås och skum gjort på vit choklad.

Dryckestips: Baileys med is.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 150 g vit bakchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 dl färska jordgubbar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk valfri söt likör
  • 50 g mörk choklad
  • 1 msk Baileys
  • några blad citronmeliss

Gör så här

Skum på vit choklad

  1. Smält den vita chokladen. Vispa äggulorna i en annan skål. Låt chokladen svalna innan du vispar ner den i äggulan. Vispa ner under kraftig omrörning.
  2. Vispa grädden i en skål. Rör ner crème fraichen samt den vispade grädden i chokladblandningen. Låt stå i kylen i 1,5-2 timmar.

Marinerade jordgubbar

  1. Skär jordgubbarna (spara fyra till garnering) på längden och lägg dem i en skål. Tillsätt likören och sockret. Låt stå i kylen fram till servering.

Baileyssås

  1. Smält den mörka chokladen och tillsätt baileys.

Servering

  1. Ringla baileyssåsen runt kanterna på glaset. Lägg jordgubbarna i botten på glaset och lägg det vita chokladskummet ovanpå. Garnera med en jordgubbe på kanten och lite citronmeliss.