Lamm med ugnsstekta rotsaker

Lamm med ugnsstekta rotsaker
Foto: TV4

Lamm med ugnsstekta rotsaker

Av: Lena Marie Andersson

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Lammstek fungerar såväl till vardag som fest. Servera med ugnsstekta grönsaker som i detta recept.

Ingredienser

  • 3,5 kg lammstek med ben (cirkavikt)
  • rofrukter (efter tycke och smak, ca 0.5 kg per sort/person)
  • 150 g lufttorkad skinka
  • 1 citron, skalet (gärna ekologisk)
  • 6 klyftor vitlök
  • 3,5 msk rapsolja
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 msk honung
  • peppar och salt

Gör så här

  1. Finfördela skinkan och kryddorna, blanda med rapsoljan och honungen.
  2. Putsa lammet och gör sedan en centimeter djupa hål med en kniv.
  3. Tryck in fyllningen i dessa hålen. Lägg folie under lammet för att fånga skyn.
  4. Stek i 225 graders värme i cirka 20 min. Sänk sedan värmen till 175 grader och stek lammet tills det har uppnått en innertemperatur på 75 grader.
  5. Låt steken vila i cirka 10 min innan du skär upp köttet.
  6. Ugnsstekta rotfrukter: Blanda potatis, rödbetor, morötter, och palsternacka på en ugnsfast form (välj rotfrukter efter tycke och smak).
  7. Häll över 2-3 msk rapsolja och salta med flingsalt. Sätt in i ugnen och värm på 225 grader tills de har fått fin gyllenbrun färg.
  8. Blanda skuren rödlök, med strimlade sockerärtor, ost (parmesantyp eller feta ost), soltorkade tomater, rucolasallad, och gärna lite rostade solroskärnor. När rotsakerna sedan är färdiga blandas de med alla dessa krispiga grönsaker.
  9. Ringla sedan över en dressing gjord på olivolja och reducerad balsamvinäger (2 dl balsamvinäger av lagrad sort, 1 dl rödvin och 2 msk honung) koka detta under tillsyn tills det blir en trögflytande vätska).
  10. Blanda dessa med lite vitlök, flingsalt och peppar. Det är viktigt att det serveras omgående annars vissnar de krispiga grönsakerna.
  11. Gör gärna en sås på skyn tillsammans med grädde och en välsmakande gelé. Häll sedan denna över det skurna köttet och dekorera med lite örter och soltorkade tomater.