Knäckig äppelkaka med råkräm

Knäckig äppelkaka med råkräm
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Knäckig äppelkaka med råkräm

14 ingredienser

Till äppelkakan serverar hon råkräm, en hemlagad vaniljkräm på vaniljstång, äggulor och vispgrädde. Mmm...

Se fler recept från Leilas söta jul

Ingredienser

Äppelkaka

  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 100 g smör, smält
  • 4-5 syrliga äpplen
  • strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  • smör, till formen

Råkräm, ca 8 portioner

  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor (ekologiska)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde

Gör så här

Äppelkaka

  1. Rör samman ägg, strösocker och vatten.
  2. Rör ner smält smör.
  3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).

Råkräm

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.