Leilas goda Glace au Four

Leilas goda Glace au Four
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas goda Glace au Four

18 ingredienser

Till efterrätt bjuder Leila sin gäst Arne Weise på en klassisk dessert med marängtäcke.

Man gräddar desserten med ugnsluckan öppen för att släppa ut lite värme ur ugnen. Man vill att marängen ska få färg utan att glassen smälter. Om man känner för det kan man köpa färdig sockerkaka. Köp helst på konditori, de kakorna är oftast godast! /Leila

Ingredienser

portioner

Sockerkaka

  • 3 ägg (ekologiska)
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • smör
  • ströbröd

maräng

  • 3 ägg (ekologiska)
  • 2,25 dl strösocker
  • 4 droppar citron, färskpressad saft

Fyllning

  • 1 l jordgubbar
  • 5 dl hallon
  • 0,5 dl rörsocker
  • 2 limefrukter
  • 1,5 l glass, vanilj

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Maräng

  1. Separera äggvitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke.
  3. Vispa till ett skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.

Fyllning och gräddning

  1. Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.
  2. Skiva sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög kant.
  3. Tvätta och dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal från 2 limefrukter och saften av 1 lime.
  4. Fördela bären över den skivade sockerkakan.
  5. Skiva den djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över bären (det går också bra att skeda över glassen).
  6. Bred ut marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen blir gyllene - i cirka 4 minuter.