Leila vill bjuda världsartisten på middag

Leila vill bjuda världsartisten på middag

Populära kocken Leila Lindholm är just nu aktuell både i tv-rutan och med en ny bok. För Köket.se berättar Leila bland annat om favoritmaten, vad som krävs för att bli en duktig kock samt varför hon ser sig själv som mums mums. Dessutom avslöjar hon vem hon helst av allt skulle vilja bjuda på middag.

Vad äter du helst?
– Allt som man kan lägga på grillen.

Hur många gånger i veckan äter du hemlagat? Och vem lagar då maten?
– Jag äter ofta hemlagad mat, och då är det jag och min pojkvän som lagar maten tillsammans. Han tycker också om att laga mat och är faktiskt riktigt duktig. Givetvis äter vi ute på restaurang ibland också, men risken om man gör det för ofta är ju att det tappar lite av sin tjusning.

Vad är det bästa med att vara kock?
– Att jag får äta så god mat hela tiden, eftersom jag ofta lagar min egen mat.

Vad krävs för att bli en professionell kock?

– För det första att man är väldigt kvalitetsmedveten. Sedan bör man ju även vara självkritisk, noggrann och kanske det viktigaste av allt att ha yrkesstolthet. Att man har passion för det man gör, för det märks ju på resultatet. Dessutom tycker jag man ska skaffa sig så mycket erfarenhet som möjligt och söka jobb på bra restauranger där man kan suga åt sig kunskap.

Vad bör det finnas i varje kök?
– Man ska satsa på en bra basutrustning. Vassa knivar och bra kokkärl är skönt att ha samt en ordentlig skärbräda. Vissa saker håller ju i evighet och går att köpa begagnade till ett bra pris. Själv köper jag mycket av min köksutrusning på second hand, och har fyndat alltifrån gjutjärnspannor och stekpannor till annorlunda sockerkaksformar.

Du garnerar ju ofta dina bakverk med vackra dekorationer såsom exempelvis silverfärgade non stops, som inte finns i butik. Var får du tag i det?
– Mycket sådant hittar jag på nätet. En sida som jag använder mig mycket av är janeasher.com. Det är en engelsk tårtbutik som jag beställer genom, och då har jag grejerna här på tre dagar.

Finns det någon mat du tycker är överskattad?
– Färdigmat i form av frysta rätter. För det första är det inte gott. Och dessutom är det en riktig bov ur klimatsynpunkt. Råvarorna kommer från olika länder och fraktas sedan till en plats där de samlas upp. Därefter körs de vidare till ytterligare ett ställe där maten tillagas och sedan vidare ut till butikerna. Det blir oerhört långa transporter.

Så vad bör man då äta mer av?
– Mer närodlad och ekologisk mat. Och vad jag verkligen hoppas folk får upp ögonen för är att odla själva. Det är billigare, nyttigare och bättre för miljön.

Vilken mat kan ingen få dig att äta och varför?

– Jag är inte så förtjust i kalvlever, det luktar så äckligt. Jag tycker överhuvudtaget inte att inälvsmat är någon höjdare.

Vad är typisk vårmat enligt dig?

– Grillat. Det är så härligt när man kan ta ut grillen och sitta ute och äta.

Vilken maträtt matchar dig bäst personlighetsmässigt?
– Jag är som mumsmums. Lite hård utanpå men mjuk inuti, och söt och snäll.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför? (du får välja helt fritt, d.v.s. det kan vara såväl nu levande som döda personer ). Vad skulle du då bjuda på?
– Madonna. Hon är en ikon och representerar min uppväxt. Jag har hört att hon ska vara väldigt trevlig men jag vet också att hon är noga med maten, så därför skulle jag nog bjuda henne på en fräsch sallad.

Personligt

Namn: Leila Lindholm
Ålder: 32 år
Yrke: Kock
Familj: Pojkvän och bebis
Bor: Södermalm i Stockholm
Aktuell med: Kakboken A Piece of Cake och Leila bakar i TV4 Plus

Fler intervjuer

Läs fler intervju med kockar och kändisar här