Leilas helstekta entrecote med chilibearnaise, bönor och hemgjorda pommes

Leilas helstekta entrecote med chilibearnaise, bönor och hemgjorda pommes
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas helstekta entrecote med chilibearnaise, bönor och hemgjorda pommes

31 ingredienser

Rustik amerikansk måltid med en god entrecote, bearnaisesås smaksatt med chili, provencaliska bönor och hemgjorda pommes frites.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg entrecôte (gärna hängmörad)
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk persilja
  • 3 kvistar rosmarin

Provencalska bönor

  • 400 g haricots verts
  • smör, till stekning
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5-1 dl vitt vin
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Hemgjorda pommes

  • 8 bakpotatisar (eller 12 stora potatisar)
  • olivolja
  • flingsalt

Chilibearnaise

  • 300 g smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl dragonvinäger
  • 15 svartpepparkorn
  • 4 kvistar färsk bladpersilja
  • färsk dragon, bladen
  • 3 äggulor (ekologiska)
  • flingsalt
  • citronsaft, några droppar
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk sweet chilisås
  • 1 kruka färsk dragon
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Helstekt Entrecote: Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Gnid in köttet med olivolja, flingsalt, svartpeppar, finhackad vitlök och örter.
  3. Sätt en stektermometer i köttet och stek i ugnen till 57 grader.
  4. Det tar cirka 2 timmar. Vänd gärna formen en gång under gräddningen så att steken får jämn stekyta.
  5. Låt steken vila minst 15 minuter före servering. Värm på den en kort stund innan servering om det behövs.
  6. Servera steken i tunna skivor, salta och peppra stekytan.
  7. Provencalska bönor: Stek bönorna i smör med tunt skivad vitlök.
  8. Häll över vinet och låt det ånga bort.
  9. Tillsätt persilja, flingsalt och svartpeppar.
  10. Hemgjorda pommes: Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Tvätta och skär oskalad potatis i stavar till tjocka pommes frites.
  12. Lägg dem på en plåt, ringla över olivolja och flingsalt.
  13. Rosta dem gyllene i ugnen cirka 30-40 minuter. Rör om efter halva tiden.
  14. Chilibearnaise: Skira smöret; smält det i en kastrull och låt koka några minuter.
  15. Skumma av och låt de grumliga restprodukterna sjunka till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.
  16. Finhacka löken.
  17. Koka samman vinäger, lök, svartpepparkorn, persiljekvistar och dragonblad tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
  18. Vispa äggulor och vinägrettreduktionen över vattenbad (i en skål över kokande vatten) till en skummig kräm. Tillsätt en nypa flingsalt och citronsaft.
  19. Tag av från värmen och tillsätt det skirade smöret droppvis under konstant vispning. Såsen skär sig om det blir för varmt.
  20. Smaksätt såsen med finhackad chili och sweet chilisås.
  21. Finhacka persilja och dragon och vänd ner i såsen. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.