Plommoncouscous med karamelliserad lök

Plommoncouscous med karamelliserad lök
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Plommoncouscous med karamelliserad lök

25 ingredienser

Honungsstekta plommon som serveras med cous-cous och caramelliserad lök.

Ingredienser

portioner
  • lök och plommon chutney
  • 1 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 250 g katrinplommon
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 4 msk strösocker
  • 4 dl vatten
  • couscous
  • 2 dl vatten
  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 msk flytande kycklingfond
  • 2 msk olivolja
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • garnering/topping till couscous fatet
  • 8 färska plommon, mogna
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung, flytande
  • 200 g getost
  • 1 kruka färsk mynta
  • 3 msk pumpakärnor, saltrostade

Gör så här

  1. Skala och skiva löken och fräs i den smör, mörkt gyllenbrun i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt katrinplommon, kryddor, socker och vatten och koka långsamt till nästan all vätska ångat bort.
  3. Cous-cous:
  4. Koka upp vatten, fond, smör och kryddor.
  5. Häll i cous-cous gryn och låt det stå och svälla under lock cirka 5 minuter, rör om med gaffel.
  6. Garnering/topping till cous-cous fatet:
  7. Dela och kärna ur plommonen.
  8. Ringla över olja och honung och stek dem i en het stekpanna.
  9. Lägg upp cous-cousen på ett stort fat och toppa den med caramelliserade löken, lägg på grillade plommonen, smula över getost, strö över pumpakärnor och plockade myntablad.
  10. Krydda extra med salt och svartpeppar.