Leilas juliga frukt- och nötkaka

POPULÄRT
Leilas juliga frukt- och nötkaka
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas juliga frukt- och nötkaka

17 ingredienser

Passar perfekt till ostbrickan. Receptet gäller för 1 kaka.

Ingredienser

  • 3 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 msk brödkrydda
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl pistagenötter
  • 1 dl torkade tranbär
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • smör
  • ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret med kryddorna och rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.
  4. Hacka valnötterna och aprikoserna i bitar.
  5. Blanda dem samt pistagenötter och tranbär med de torra ingredienserna och vänd samman med äggsmeten.
  6. Smörj och bröa en sockerkaksform. Fyll med smeten.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  8. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller på ett galler.