Mandelbakade höstpäron med armagnac och vaniljglass

Mandelbakade höstpäron med armagnac och vaniljglass
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Mandelbakade höstpäron med armagnac och vaniljglass

9 ingredienser

De här underbara päronen är ett riktigt klassiskt recept som går att variera i all oändlighet. Jag har gjort detta recept i många år och det är vansinnigt enkelt och snabbt att göra. Perfekt om man råkar ha en fruktträdgård och givetvis kan man likaväl göra rätten med äpplen. / Leila Lindholm

Armangnacen kan bytas ut mot stroh-rom, calavados, amaretto eller punsch och mandel kan ju även den varieras med olika nötter. Man kan också spetsa till smaken med lite riven bittermandel om man vill.

Ugnstemperaturen varierar beroende på vilken ugn man har, så håll koll på päronen så att toppingen inte bränns och testa med en sticka om päronen är mjuka.

Receptet lagades hemma hos Julia Dufvenius i Leilas home delivery. Till varmrätt lagade de Löjrom med rösti och klassiska tillbehör

Ingredienser

portioner
  • 4 päron, mogna, stora
  • 50 g mandelmassa
  • 3 msk ev Armagnac
  • 50 g smör, mjukt
  • 50 g mandelspån
  • 50 g pistagenötter
  • 0,5 l vaniljglass
  • pepparmynta, färsk
  • florsocker, att pudra över (om man vill...)

Gör så här

  1. Dela och gröp ur kärnhuset på päronen.
  2. Lägg dem på ett smort ugnsfast fat med snittytan upp.
  3. Riv mandelmassan grovt, smaksätt med Armangnac och rör samman med smör.
  4. Vänd försiktigt ihop med mandelspån och grovt hackade pistagemandel.
  5. Halvera päronen och gröp ur kärnhuset.
  6. Fyll varje päron med en klick av fyllningen. Grädda i 175 grader i 25 minuter eller tills päronen är mjuka (testa med en sticka). Toppingen ska ha fått fin färg.
  7. Servera päronhalvorna med en kula vaniljglass och klipp över färsk pepparmynta.