Leilas Glace au four med rommarinerade bär och mandelmaräng

Leilas Glace au four med rommarinerade bär och mandelmaräng
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas Glace au four med rommarinerade bär och mandelmaräng

11 ingredienser

Ingredienser

  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl vatten
  • 4 msk vit rom
  • 250 g frysta blåbär
  • 250 g frysta hallon
  • 1 sockerkaka (gärna hemgjord)

maräng

  • 3 äggvitor (ekologiska)
  • 2,25 dl strösocker
  • citronsaft, några droppar
  • 50 g mandelspån
  • 1 l vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  2. Koka upp muskovadosocker och vatten.
  3. Häll den varma lagen över bären och tillsätt rom, blanda.
  4. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke och vispa till en tjock maräng.
  5. Blanda försiktigt ner mandelspån i smeten.
  6. Skiva sockerkakorna i cirka 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna i botten på en form rund ugnsform med höga kanter, ca 26 cm i diameter.
  7. Fördela bären över sockerkaksskivorna (ta inte med all lag).
  8. Skiva glassen i 3 cm breda skivor och lägg den över bären.
  9. Bred marängen överst och grädda tills marängen får färg, cirka 4 minuter. Servera genast!