Leila: "Att göra en kokbok är en process"

Leila: "Att göra en kokbok är en process"

Populära kocken Leila Lindholm är aktuell med nya kokboken One more slice. Leila berättar om arbetet bakom boken, vad som inspirerar henne samt vilka som är hennes bästa matlagningstips.

Berätta om nya boken One moreslice.
– När jag gjorde min förra bok A Piece of Cake så insågjag att det skulle bli svårt att få med alla recept i en bok.Därför beslöt jag mig redan då för att göra en uppföljare, och det blev One more slice. Om jag ska beskriva boken så är det en mer matig bakbok med recept på alltifrån pizza och pasta till surdegsbröd, och självklart massvis med sötsaksrecept. Det är en bok som passar alla smaker, perfekt att ha hemma.

Har du något favoritrecept ur One moreslice?
– Jag gillar ju såklart alla recept i boken, men favoriten är nog ändå Passion cheesecake. Den är fantastisk och passar perfekt som dessert eller till fikat. Dessutom kan man med fördel ersätta den vanliga tårtan med en cheesecake. Det är en mångfacetterad kaka som man kan ha ett grundrecept på och sedan smaksätta som man vill.

Hur lång tid tar det att göra en kokbok?
– Det är givetvis olika från bok till bok, men just One moreslice tog mig två år att bli klar med. Det är en process.Först ska man fundera ut vilken sorts bok man vill göra, sedan ska man fylla den med bra recept och därefter fotografera alltsammans.Men jag tycker att en bra kokbok ska ta tid att göra, den ska vara bearbetad. Kvalité är viktigt för mig, och kvalité tar tid.

Ny bok. Nya avsnitt av Leila bakar under våren.Och så mammaledig. Hur hinner du med allting?
– Livet är väldigt intensivt just nu, mycket på grund av att jag har fått barn. Men det är jätteroligt att vara mamma och dessutom är jag van vid att ha mycket på gång. Samtidigt är familj och jobbtyp det jag hinner med för tillfället.

Vad får du inspiration ifrån?
– Jag hämtar inspiration från massvis med olika håll - från nya råvaror och ingredienser, från filmer, resor och tidningar. Ja, och från andra människor givetvis. Som när jag är på middag hos vänner och äter något nytt och spännande, då blir jag inspirerad i min matlagning.

Hur mycket av matlagningen hemma hos er står du för?
– Min sambo Mårten tycker om att laga mat och är även väldigt duktig på det, så matlagningen delar vi på.

Vad bör man som amatör i köket tänka på enligt dig?
– Det viktigaste enligt mig är att alltid se till att välja bra råvaror, för det är ju i råvaran smaken sitter. Ta exempelvis färdigrivna ostar som många använder i matlagningen och som i stort sett bara består av gamla ostkanter. Här borde vi lära oss av italienarna, för dem är råvaran är a och o.
– Något annat som är viktigt är att balansera smakerna. Sött, salt och surt - det ska finnas lite av varje. För får man en balans mellan dessa så förstärker det smaken. När jag gör köttfärssås brukar jag exempelvis ha i lite honung för att balansera det salta i såsen.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad är nästa projekt?
– I höst så kommer det förmodligen ett helt nytt matprogram med mig. Allt är dock inte helt klart än, så mer än så kan jag inte säga just nu.

Personligt

Namn: Leila Lindholm.
Ålder: 34 år.
Familj: Sambo och en son.
Bor: Sörmland.
Aktuell med: Kokboken One more slice.