Tarte tatin med päron och vaniljglass

Tarte tatin med päron och vaniljglass
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Tarte tatin med päron och vaniljglass

9 ingredienser

Päronpaj med ingefära och kanel. Låt gärna smördegen till din tarte tatin ligga framme och svälla i någon timme. Den ska inte vara fryst när du gör pajen.

Ingredienser

portioner
  • 20 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 krm malen ingefära
  • en skvätt calvados
  • 4 små fasta päron
  • 1 förp smördeg
  • 1 ägg, till pensling

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och dela päronen.
  3. Smält smöret i en stekpanna av gjutjärn eller i en kopparpanna (med eldfast handtag)
  4. Rör i strösocker och kryddor och en skvätt calvados. Stäng av plattan.
  5. Lägg päronhalvorna i pannan med snittytan uppåt.
  6. Kavla ut smördegen och skär ut ett lock i samma storlek som stekpannan med hjälp av en tallrik.
  7. Lägg smördegslocket över päronen och tryck försiktigt ner det längs med kanten av pannan.
  8. Pensla locket med uppvispat ägg och lägg på ytterligare ett lock med kavlad smördeg.
  9. Nagga ett par hål i locket med en gaffel.
  10. Ställ in pannan i ugnen och baka kakan i cirka 35 minuter.
  11. Ta ut pannan och låt den svalna något.
  12. Stjälp upp kakan genom att lägga ett serveringsfat över pannan och vända den upp-och-ner.
  13. Servera kakan varm med mjuk vaniljglass.