Leilas mandelmusslor med apelsingrädde och färska fikon

koket.se
Leilas mandelmusslor med apelsingrädde och färska fikon
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas mandelmusslor med apelsingrädde och färska fikon

12 ingredienser

Frisk och julig smak av apelsin och fikon. Gott till kaffet eller som egen efterrätt.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

  • 2 bittermandel
  • 1 dl sötmandel, skållad
  • 100 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • ca 3 msk florsocker (efter smak)
  • ca 2 msk Grand Marnier (efter smak)
  • 1 apelsin, skalet
  • 9 färska fikon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv ner bittermandlarna i en mixer. Tillsätt mandeln och mixa fint.
  3. Vispa mjukt smör och strösocker till en fin smet.
  4. Tillsätt mandel, ägg och vetemjöl.
  5. Arbeta degen och pensla formarna med smält smör.
  6. Klä formarna med degen.
  7. Grädda musslorna tills de fått lite färg i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  8. Stjälp genast upp kakorna på ett galler klätt med bakplåtpapper. Vänd formarna upp och ner med hjälp av en torr kökshandduk och slå med en sked på baksidan av formarna tills kakorna lossnar. Vänd dem till rätt sida uppåt och låt kallna.
  9. Fyllning: Vispa grädden fast och fluffig och blanda den tillsammans med yoghurt.
  10. Vänd försiktigt ner florsocker, Grand Marnier och rivet apelsinskal.
  11. Fyll formarna med apelsingrädden och garnera med halverade fikon.