Jättegod sirapslimpa

Jättegod sirapslimpa
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Jättegod sirapslimpa

321

7 steg att laga

7 ingredienser

ca 3 h

Det här är Leilas jättegoda limpa med sirap. Enkel att göra, god att äta.

Ingredienser

portioner2 limpor
  • 50 g smör
  • 5 dl filmjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl special
  • 6 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
  3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
  4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
  7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.