Eclair

Eclair
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Eclair

17 ingredienser

Leilas recept på éclair, en liten fransk bakelse av pâte à choux fylld med espressokräm och toppad med härlig kristyr.

Ingredienser

portioner bakelser

Pâte à choux

  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl mjölk
  • 125 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 ägg

Kaffefyllning

  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 125 g strösocker
  • 125 g äggula [6-7 st]
  • 1 dl majsstärkelse
  • 0,5 dl espresso
  • 50 g smör

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1-1,5 msk vatten

Till garnering

  • 100 g mörk choklad (hög kvalitet)

Gör så här

  1. Pâte à choux
  2. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (har du inte varmluftsugn så kan du behöva höja temperaturen något).
  3. Smält smöret.
  4. Blanda i mjölk, vatten, salt och strösocker.
  5. Låt koka upp.
  6. Tillsätt vetemjölet och rör om tills det är helt slätt. Det ska bli en torr smet.
  7. Ta av från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
  8. Spritsa ut pata choux-degen på en plåt, cirka 10 cm långa korvar med en krusig tyll.
  9. Grädda i cirka 15 minuter, beröende på ugn. De måste gräddas helt färdigt annars sjunker de ihop.
  10. Medan de gräddas kan du göra kaffefyllningen.

Kaffefyllning

  1. Koka upp mjölk, grädde och socker.
  2. Vispa äggulor och maizena riktigt vitt och krämigt med elvisp.
  3. Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.
  4. Ställ tillbaka blandningen på spisen.
  5. Värm under kraftig vispning tills krämen tjocknat.
  6. Ta från värmen och häll över krämen i en skål.
  7. Tillsätt espresso och smör.
  8. Vispa slätt och låt svalna till kylskåpskall.
  9. Fyll espressokrämen i en sprits med tyll och spritsa in smeten i bakverken. Stick in tyllen ifrån botten av bakverket och spritsa ut kräm åt båda håll.

Glasyr

  1. Blanda ihop glasyren.
  2. Bred den över eclairbakelserna.

Garnering

  1. Smält choklad och ringla över glasyren när den stelnat något.