Dinkelbullar

Dinkelbullar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Dinkelbullar

15 ingredienser

2h 25 min

Saftiga och goda bullar med rostade frön.

Ingredienser

  • 35 g jäst [0,75 förp]
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk anis
  • 50 g smör
  • 2 msk honung
  • 3 dl vatten, kallt
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 dl dinkelfullkornsmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 3 dl vetemjöl special
  • ägg, till pensling (ekologiskt)
  • flingsalt och extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Krossa kummin och anis i en stenmortel.
  3. Lägg smöret i en kastrull och koka upp det med kummin, anis och honung.
  4. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
  5. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
  6. Blanda i mjölet lite i taget, börja med dinkelfullkorn sen graham och siktat dinkel och till sist vetemjöl special. Degen ska släppa i kanterna men fortfarande vara lite kladdig.
  7. Arbeta degen i bakmaskin. Den här degen kräver lite längre tid än vanligt, cirka 20 minuter.
  8. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur, cirka 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  10. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Rulla till bullar och jäs dem under bakduk på en plåt, cirka 60 minuter.
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö flingsalt och orostade solrosfrön och pumpakärnor över bullarna.
  12. Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.