Pain aux amandes

koket.se
Pain aux amandes
Foto: Tv4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Pain aux amandes

13 ingredienser

Rädda torra croissanter genom att förvandla dem till pain aux amandes, fyll dem med mandelkräm och pudra florsocker över.

Detta är en croissant med massor av mandelkräm, florsocker och hyvlad mandel över som är helt fantastisk. De innehåller säkert en miljon kalorier men det gör inte fransmännen ett dugg för de äter dem både till frukost och mellis. Perfekt för att ta vara på gammalt bröd, det är nämligen viktigt att croissanterna är minst 2-3 dagar gamla. /Leila
Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 1 vaniljstång
  • 200 g skållad mandel
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 bittermandel
  • 1 dl mandelspån
  • 8 torra croissanter (minst 2 dagar gamla)

Sockerlag - att doppa dem i

  • 1 l vatten
  • 5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • florsocker, att pudra med

Gör så här

Crème d'amande

  1. Blanda strösocker, smör och frön från en urskrapad vaniljstång krämigt.
  2. Mixa mandeln till ett fint pulver och blanda det med vetemjölet.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en luftig och krämig smet.
  4. Smaksätt med finriven bittermandel.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.

Sockerlag

  1. Koka upp socker, vatten och vaniljstång och låt koka i cirka 2 minuter.
  2. Snitta croissanterna på längden, så att de är nästan delade mitt itu.
  3. Doppa croissanterna i den kokheta sockerlagen.
  4. Lägg dem på ett galler så att de får droppa av och svalna.
  5. Lägg dem på ett bakplåtspapper och bred ut ett lager Crème d'amande inuti varje croissant. Bred/spritsa ut ett lager även ovanpå varje croissant.
  6. Strö över mandelspån.
  7. Grädda dem tills de är gyllene, i cirka 20 minuter.
  8. Pudra med rikligt med florsocker.