Vildsvinskorv med persiljestuvad palsternacka

Vildsvinskorv med persiljestuvad palsternacka
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Vildsvinskorv med persiljestuvad palsternacka

17 ingredienser

Det är kul att det börjar bli inne att göra egen korv. Det är lätt, bara man har utrustningen som behövs. Antingen en handjagad korvapparat med tratt och korvhorn, eller en tillsats med korvhorn till hushållsassistenten. Fjälster för korvtillverkning finns att köpa, ibland får man beställa. Sedan är det bara att sätta igång. Tänk på att det måste vara fläsk i färsen, då blir det saftigare.

Ingredienser

portioner
  • 600 g vildsvinsfärs, finmalen
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • smör, till stekning
  • 1 tsk viltkrydda
  • 2 tsk salt
  • 50 g ister, finmalet
  • 1 msk skånsk senap, grovmalen
  • 0,5 dl viltfond
  • 1 m fårfjälster, väl sköljt i kallt vatten
  • steksnöre

Persiljestuvad palsternacka

  • 6 palsternackor, skalade och skurna i klyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk färsk bladpersilja, finskuren
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 msk färsk pepparrot, nyriven
  • rödbetsskott (eller ärtskott)

Gör så här

  1. Stek löken tills den är mjuk och börjar få färg. Tillsätt viltkrydda och salt, lägg att svalna i en bunke. Lägg i vildsvinsfärs, ister, senap och viltfond. Blanda väl till en jämn färs. Provstek en liten bit och smaka av kryddningen. Knyt ihop fjälstret väl med steksnöre i ena änden. Fyll fjälstret med färsen till en lagom portionskorv. Det går lättast med hjälp av en spritspåse eller korvhorn. Stoppa inte korven för hårt. Knyt ihop med ett nytt snöre och klipp av korven. Upprepa tills all färs är slut. Stick små hål i korven med en nål, annars spricker den lätt.
  2. Stek korven runt om i smör i en stekpanna på svag värme tills den fått fin färg och är genomstekt, ca 8 minuter.
  3. Koka palsternackorna i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Ta upp dem och låt rinna av på en handduk. Stek palsternackorna i smör i en stekpanna tills de precis blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar. Häll på grädden och låt koka ihop en till krämig konsistens. Tillsätt persiljan precis före servering.
  4. Servera korven med stuvad palsternacka, pepparrot och rödbetsskott.