Leif Mannerströms varmkokta hummer med pepparrotssmörsås

Leif Mannerström 2018

Leif Mannerströms varmkokta hummer med pepparrotssmörsås

12 ingredienser

Crister Svantesson och jag svarade för maten på Hammersmith Farm i samband med seglingarna i America´s Cup 1997. Vi serverade ofta denna rätt till besättningarna, på begäran. Det fanns fantastisk hummer, och den kostade ungefär som morötter ...

Här kan du se Leif Mannerströms skaldjursfrossa i Nyhetsmorgon!

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar, nykokta (à 600 g)
  • 5 dl beurre blancsås
  • 4 msk färsk pepparrot, riven
  • nybakat frasigt bröd
  • 3 schalottenlökar, skalade och finhackade
  • 0,5 dl fin fiskbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 100 g osaltat smör, rumsvarmt
  • salt
  • svartpeppar, några drag med pepparkvarnen

Gör så här

  1. Beurre blanc-sås: Lägg löken i en kastrull.
  2. Häll på fiskfond, vin, vinäger och vatten i en kastrull och koka ihop tills ca 1 dl vätska återstår.
  3. Ta kastrullen från spisen och vispa i smöret, smaka av med salt och peppar. Sila.
  4. Ta upp humrarna varma och klyv dem med kraftig kniv.
  5. Rensa ut tarmen.
  6. Knäck klorna.
  7. Lägg upp på fat och slå över rikligt med den varma såsen.
  8. Strö över pepparrot och njut.