Sillgratäng och Mannerströms frestelse

Leif Mannerström 2018

Sillgratäng och Mannerströms frestelse

23 ingredienser

En riktig freslese på julbordet!

Ingredienser

portioner

Sillgratäng:

  • 6 lättsaltade sillfiléer
  • 6 lagrade matjessillfiléer
  • 2 gula lökar, skivade och smörstekta
  • 6 potatisar, kokta, kalla och skivade
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 purjolök, skivad och smörfräst
  • 1 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 msk smör till att smörja formen
  • ströbröd

Mannerströms frestelse:

  • 6 potatisar, skalade
  • 2 gula lökar, finskurna och gyllenbrynta i smör med salt och peppar
  • 150 g ansjovisfiléer, av skarpsill
  • 1 msk Slotts kaviar (eller 1 liten burk)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl ansjovisspad
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 msk smör, till formen
  • salt
  • peppar
  • rivebröd

Gör så här

  1. Sillgratäng:
  2. Smöra en ganska stor eldfast ugnsform. Varva potatis, lök och ev purjolök med sillfiléer. Blanda grädde, mjölk och ägg och slå över. Strö över lite siktat ströbröd, grädda i ugn på 200 grader i ca 30 min.
  3. Mannerströms frestelse:
  4. Smöra en eldfast form, strimla potatisen grovt direkt ner i formen (obs – skölj ej potatisstrimlorna), blanda eller varva potatisen med löken och ansjovisfiléerna. Vispa ihop mjölk, grädde, tomatpuré, ansjovisspad och kaviar. Smaksätt ev med lite salt och peppar.
  5. Slå över och grädda i ca 30-40 min i 180 grader, tills formen känns färdig.