2 gula lökar, finskurna och gyllenbrynta i smör med salt och peppar
150 g ansjovisfiléer, av skarpsill
1 msk Slotts kaviar (eller 1 liten burk)
1 msk tomatpuré
1 dl ansjovisspad
3 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 msk smör, till formen
salt
peppar
rivebröd
Gör så här
Sillgratäng:
Smöra en ganska stor eldfast ugnsform. Varva potatis, lök och ev purjolök med sillfiléer. Blanda grädde, mjölk och ägg och slå över. Strö över lite siktat ströbröd, grädda i ugn på 200 grader i ca 30 min.
Mannerströms frestelse:
Smöra en eldfast form, strimla potatisen grovt direkt ner i formen (obs – skölj ej potatisstrimlorna), blanda eller varva potatisen med löken och ansjovisfiléerna. Vispa ihop mjölk, grädde, tomatpuré, ansjovisspad och kaviar. Smaksätt ev med lite salt och peppar.
Slå över och grädda i ca 30-40 min i 180 grader, tills formen känns färdig.