Grönkålssoppa med halvförlorat ägg

Leif Mannerström 2018

Grönkålssoppa med halvförlorat ägg

11 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 2 grönkålsstånd
  • 1 fänkål
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, saften av
  • 2 msk olivolja (eller matolja)
  • 1 l skinkspad (eller hönsbuljong)
  • 2 tsk farinsocker
  • 0,5 tsk ättika 10 %
  • 4 ägg, kalla
  • julskinka, strimlor av (eller annan rökt skinka)

Gör så här

  1. Repa grönkålen. Blanchera en kort stund i lättsaltat vatten. Slå av kokvattnet och spola därefter av grönkålen i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  2. Finhacka löken och vitlöksklyftorna. Dela fänkålen mitt itu. Skär ena halvan i tärningar. Spara den andra så länge. Låt löken, vitlöken och
  3. Fänkålstärningarna bli mjuka i olja i en stor kastrull. Häll på buljongen.
  4. Koka en kort stund. Salta försiktigt, spadet kan vara salt.
  5. Strimla andra fänkålshalvan. Ha lite olja i en mindre kastrull. Ha i fänkålen. Strö över farinsockret och blanda runt på svag värme. Håll varmt.
  6. Kör buljongen och grönkålen i en mixer. Blanda gärna i en smörklick, det blir godare så!
  7. Ta vatten i en vid kastrull med platt botten. Ha i ättika och lite salt.
  8. Knacka ner äggen försiktigt. När gulorna stelnat: Skär ut dem med hjälp av ett glas.
  9. Värm på soppan. Ta den glaserade fänkålen i botten på en djup tallrik, ha över skinkstrimlor. Lägg på det halvförlorade ägget och häll till sist den varma soppan runtom.