Borstj

Borstj
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Borstj

19 ingredienser

1 h

Det finns otaliga recept på den ryska soppan borstj. Det här är min egen variant som passar bra när man är många. Servera med crème fraiche, kapris och ett gott surdegsbröd.

Ingredienser

portioner
  • 500 g rödbeta
  • 1 morot (stor)
  • 85 g rotselleri
  • 70 g palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 0,5 vitlök
  • 700 g nötbringa
  • 300 g rökt sidfläsk
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk crema di balsamico
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad timjan
  • 15 dl stark kycklingbuljong
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • Socker, en nypa

Till servering

  • 2 dl crème fraîche
  • kapris
  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Skala rotfrukterna och löken.
  2. Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar.
  3. Klyfta löken och finhacka vitlöken.
  4. Tärna köttet och fläsket i centimeterstora tärningar.
  5. Hetta upp hälften av oljan i en stor gryta, typ syltgryta.
  6. Bryn rotfrukter och löksorter ca 5 minuter på medelvärme tillsammans med lagerbladen. Rör då och då.
  7. Hetta upp resten av oljan i en stor stekpanna och bryn fläsket knaprigt. Tag upp med hålslev och bryn sedan köttet. Salta och peppra.
  8. Tillsätt balsamico, tomatpuré och timjan och fräs snabbt ihop det med köttet under omrörning.
  9. Lägg kött och fläsk i grytan tillsammans med rotfruktsfräset.
  10. Häll på buljongen och låt det sjuda under lock i ca 45 minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar och runda till sist av med ett par nypor socker.
  11. Servera med en klick crème fraiche, kapris och gott bröd.