Pizza med rostade tomater, mozzarella och basilika

Pizza
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Pizza med rostade tomater, mozzarella och basilika

12 ingredienser

Prova att rosta körsbärstomater istället för tomatsås - det blir en underbart söt smak som är värt att testa. Recept från bloggen Le Parfait.

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, 37°
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 2-3 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Topping

  • 500 g körsbärstomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • 1 buffelmozzarella
  • 0,5 dl parmesanost, färsk, flagad
  • 0,5 kruka färsk basilika

Gör så här

Pizzadeg

  1. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
  2. Häll i mjölsorterna, lite i sänder, salt och olja och knåda för hand ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
  4. Kavla ut degen till önskad form/former och lägg på fyllningen.

Topping

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med tomaterna. Dela dem i halvor och lägg i en ugnsfast form med lite olja. Låt snittytan vara uppåt.
  3. Droppa över lite olivolja och strö på lite flingsalt.
  4. Rosta i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills tomaterna börjar få en aning färg och har skrumpnat ihop.
  5. Tryck ut eller kavla degen till portionspizzor, gärna i lite oregelbundna former.
  6. Fördela tomaterna ovanpå och mosa lätt med en gaffel.
  7. Riv mozzarellan i bitar och lägg på.
  8. Grädda ca 15-20 minuter.
  9. Strö på lite parmesanflagor och basilika samt några saltflagor.
  10. Servera med sallad på ruccola och en god olivolja.