Saftigt rågbröd med lingon

Saftigt rågbröd med lingon
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Saftigt rågbröd med lingon

10 ingredienser

3 h

Ett saftigt bröd med syrlig smak av lingon. Frysta lingon går bra, bara de är tinade. Prova att rosta brödet efter någon dag och ät med lagrad ost. Mmm… Receptet ger två limpor.

Ingredienser

portioner limpor
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 50 g smör, smält
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung, flytande
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl special
  • 200 g lingon
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 msk ev lopp- eller linfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smula jästen i en bunke eller i en hushållsassistent.
  2. Värm vattnet till 37 grader och häll på jästen. Rör eller kör maskinen tills jästen löser sig.
  3. Häll i smält smör, salt och honung. Blanda väl.
  4. Knåda in eller kör i rågmjöl och sedan vetemjöl. Spar lite till utbakningen. Knåda degen ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
  5. Tillsätt lingonen och blanda hastigt så de inte går sönder för mycket.
  6. Låt degen jäsa på dragfri plats under bakduk i 45 minuter. Smörj under tiden två brödformar.
  7. Dela degen i två delar och forma till två limpor. Lägg de i formarna och låt det jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Pensla med äggvispet. Strö över frön och grädda ca 1 timme och 20 minuter på nedersta falsen. Låt bröden svalna i formen.