Lammfärspaj med potatislock

Lammfärspaj med potatislock
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Lammfärspaj med potatislock

13 ingredienser

En matig paj utan ost. Du kan servera en god tomatsallad med svarta oliver och fårost till. Receptet kommer från Le Parfait.

Se fler recept från Le Parfait

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1-2 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 300 g lammfärs
  • 2 dl tomatsås med vitlök (från burk eller hemgjord)
  • 3 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • 4-5 potatisar
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop det förhand. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.

 Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg.
  3. Sänk värmen till 200 grader.
  4. Stek lammfärsen i lite olja tills den fått fin färg. Häll i tomatsåsen och låt det sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tag upp blandningen och låt den svalna något. Vispa ihop ägg och crème fraiche och rör i lammfärsröran. Häll det i pajskalet.
  5. Skala och skiva potatisen tunt. Bryn den i olja i ca 5-7 minuter på medelvärme. Fördela potatisskivorna i ett överlappande mönster på pajen. Pensla med lite olja och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Servera med en matig sallad av tomat, oliver och fårost.