Chokladtryffelpaj

Chokladtryffelpaj
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Chokladtryffelpaj

11 ingredienser

1,5 h

Oemotståndlig chokladpaj med len tryffelsmet. Receptet ger cirka 10-12 bitar. Receptet kommer från webbtidningen Le Parfait.

Se fler recept från

Le Parfait

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Pajbotten

  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 dl kakao (av god kvalitet)
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 300 g mörk choklad (70 % kakaohalt)
  • 1 krm salt

Till servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär smöret i kuber och kör mjöl och smör till en smulig massa i matberedare.
  3. Tillsätt äggulorna och kör till en smidig deg. Häll till sist i florsocker, kakao och salt och låt allt blandas väl.
  4. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant, och grädda i cirka 10 minuter.
  5. Låt pajskalet svalna helt. Hetta under tiden upp grädden och låt smöret smälta däri.
  6. Bryt i chokladen och rör tills den har smält. Rör i saltet.
  7. Fyll det förgräddade pajskalet med tryffelsmeten och ställ in pajen i kylen minst 1 timme tills fyllningen har stelnat. Garnera gärna med lite spritsad grädde och njut pajen rumstempererad med lättvispad grädde.