Klassisk laxpudding

Laxpudding
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk laxpudding

12 ingredienser

Till laxpudding ska det enligt originalreceptet vara rimmad lax. Använder du gravlax eller färsk lax måste du även salta en smula.

Ingredienser

portioner
  • 400 g rimmad lax, i skivor
  • 8-10 potatisar, kokta kalla
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 msk smör
  • 1 kruka färsk dill, hackad
  • vitpeppar
  • 3-4 ägg
  • 3,5 dl mjölk

Till servering:

  • smör, smält
  • citron, klyftor
  • dill
  • grönsaker, kokta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken och låt den fräsa i smöret utan att få färg. Skiva potatisen. Bottna en hög form med lök och täck med ett lager skivad potatis. Lägg därefter ett lager lax och krydda en aning med vitpeppar. Packa inte puddingen för hårt.
  2. Strö över ett täcke med finhackad dill över laxen. Börja sedan om igen med att varva lök, potatis, lax och dill. Avsluta med potatis.
  3. Vispa samman äggen och mjölken väl och häll över puddingen. Grädda i 45–50 minuter.