Med matberedare gör man lätt fina patéer. Laga gärna patén 1–2 dagar i förväg. Det här är en bra förrätt där allt arbete utom uppläggning är gjort långt innan gästerna kommer. Passar även utmärkt på julbordet.
Skala, ansa och skölj grönsakerna. Finhacka morot och selleri. Förväll dem lätt, spola i kallt vatten och låt rinna av. Finhacka purjolök och gräslök.
Kyl fiskfilé, äggvita och grädde, de ska vara iskalla. Smöret ska däremot vara rumstempererat. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med saltet. Kör på momentläget tills fisken är finfördelad. Tillsätt äggvitorna, en i taget och kör på låg hastighet. Häll i grädden och fortsätt att blanda. Tillsätt äggulorna, klicka ner smöret och blanda. Rör ner rotsakerna, purjo och gräslök och låt färsen stå kallt några timmar.
Skär laxfilén i tunna skivor. Lägg ett tunt lager fiskfärs i bottnen på en smord form. Varva laxskivor och färs. Avsluta med ett lager färs. Ställ i kylskåp någon timme. Ugnsgrädda formen i vattenbad i 175° i ca 45 minuter. Låt kallna.