Laxlindad gäddterrin

koket.se
Laxlindad gäddterrin
Foto: August Sandström & Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Laxlindad gäddterrin

11 ingredienser

Med den smakrika ört- och saffranssåsen imponerar denna eleganta terrin på lax och gäddfärs på vilka gäster som helst.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 700 g gäddfilé
  • 1 tsk salt
  • 5 dl grädde
  • vitpeppar
  • 1 dl pistagenötter
  • 500 g kallrökt lax, skivad

Saffransörtsås

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 g saffran
  • 1 dl blandade hackade örter
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Värm ungen till 150 grader.
  2. Skär ner gäddfilén i mindre delar, Mixa fisken snabbt i en matberedare ca 30 sekunder. Tillsätt salt och mixa 30 sekunder till en gummiaktig konsistens. Tillsätt grädden och vitpeppar och mixa slätt.
  3. Passera smeten genom en trådsil till en helt slät fiskfärs utan ben.
  4. Blanda ner pistagenötter.
  5. Klä en brödform med plastfolie.
  6. Klä sedan formen med kallrökt lax. Låt laxskivorna hänga över kanten så att det går att klä in terrinen. Fyll den laxklädda formen med gäddfärsen. Klä in den helt i laxskivor och täck formen med folie.
  7. Ställ formen i ett vattenbad i ugnen och grädda terrinen i ugnen till en innertemperatur av 68 grader.
  8. Blanda alla ingredienser till dressingen.