Laxknyte med primörer

Laxknyte med primörer
Foto: TV4

Laxknyte med primörer

Av: Christine - Norrtälje

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

40 m

Grillad laxpaket med morötter och ärtskidor. Serveras med örtslungad potatis, citronsmör, löjromssås och skivade rödbetor.

Dryck: Petit Chablis Domaine Sainte Claire Frankrike

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Linneas laxknyte

  • 500 g lax [125 g per person]
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl morot, finskuren
  • 1 dl ärtskidor, finskurna

Citronsmör

  • 50 g smör
  • 1 tsk chilipeppar
  • 1 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Örtslungad potatis

  • ca 16 potatisar (små/mellanstora) t ex Anjopotatis från Roslagen
  • 0,5 dl dill
  • 0,5 dl ärtskott
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk rapsolja

Löjromssås

  • 1 msk majonnäs
  • 3 dl gräddfil
  • 1 citron
  • 1 dl dill
  • 50 g löjrom (spar lite till garnering)
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 tsk svartpeppar

Tillbehör

  • 4 rödbetor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 knippe mangoldsallad
  • 2 citroner
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här

Lax

  1. Lägg din lax i folie som är penslat med olivolja. Lägg i dina primörer och toppa med citronsmöret. På grillen i ca 20 minuter. Med termometer ska laxen uppnå 42 grader.

Potatis

  1. Kokas i vatten med 2 msk salt i ca 15-20 min beroende på storlek. Efter potatisen kokat klart, blandas/slungas den i kastrullen med dill, ärtskott, flingsalt och rapsolja.

Löjromssås

  1. Ta fram en skål och blanda ingredienserna till såsen varsamt. Låt gärna stå i kylen en stund.

Tillbehör

  1. Skala rödbetorna och skiva tunt. Lägg betorna i lättsaltat vatten och koka upp i 3-4 minuter (de får inte bli mjuka, lite tuggmotstånd) Häll av vattnet och klicka sedan i smöret och saltet i kastrullen. Dekorera tallriken med mangoldsalladen, toppa med rödbetan. Dela citronerna i två delar och fördela på de fyra tallrikarna.