Laxfyllda knyten med duchessepotatis

Laxfyllda knyten med duchessepotatis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Laxfyllda knyten med duchessepotatis

17 ingredienser

Små paket är alltid trevligt att överraska med. Särskilt om de har läckert innehåll som dessa, med lax, färskost och gräslök.

Ingredienser

portioner
  • 4 portionsbitar laxfilé (à 60 g)
  • 1 förp smördeg
  • ägg, till pensling
  • 200 g färskost
  • 2 msk gräslök, fint skuren
  • 1 msk citron, pressad
  • 250 g bladspenat
  • 1 gul lök
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till stekning

Pommes duchesse:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 äggula
  • 2 msk neutral olja
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • grönsaker, kokta

Gör så här

  1. Krydda laxfilén med salt och peppar. Skär gräslöken smått och blanda den med philadelphiaost och citronsaft, krydda med salt och peppar. Skala och finhacka löken, koka spenaten och spola av med kallt vatten. Fräs spenaten i smör tillsammans med löken.
  2. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut smördegen och skär ut fyra delar. Lägg spenat i bottnen och en laxskiva över, bre philadelphiaröran på laxen. Vik ihop som ett paket och lägg det med skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla paketen, baka dem i ugnen i ca 15 minuter.
  3. Pommes duchesse: Koka potatisen väl och ånga av den. Pressa potatisen, tillsätt äggula, olja och kryddor och blanda väl. Spritsa moset på bakplåtspapper på plåt. Baka i ugn 225°, 10–15 minuter. Servera till laxknytena.