Laxcheesecake med rödbetsvinägrett

Laxcheesecake med rödbetsvinägrett
Foto: TV4

Laxcheesecake med rödbetsvinägrett

Av: Magnus - Halmstad

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

30 m

Len laxröra på digestive- och kavringsbotten med härliga svenska smaker. Passar bra som förrätt eller på buffén.

Dryckestips: Riesling

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 100 g digestivekex
  • 100 g kavring
  • 75 g smör

Fyllning

  • 2,5 gelatinblad
  • 200 g varmrökt lax
  • 3 dl cheddarost, riven
  • 1 rödlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g kvarg
  • 2 msk citron, pressad
  • 1 dl dill, finhackad
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 0,5 tsk salt

Rödbetsvinägrett

  • 3 rödbetor
  • 2,5 dl rött vin
  • 2,5 dl rödvinsvinäger
  • 3 dl strösocker

Gör så här

Laxcheesecake

  1. Finhacka kex och kavring eller finfördela i en mixer. Smält smöret och blanda ner i kex och kavringsblandningen. Fördela blandningen i en form med löstagbar botten (typ springform). Låt stå i 15 min.
  2. Låt gelatinet ligga i kallt vatten ca 10 min. Rensa laxen och hacka löken.
  3. Vispa grädden. Blanda lax och lök med grädden och kesellan. Smaksätt med citron, ost, dill, gräslök och salt.
  4. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner gelatinet i smeten.
  5. Häll fyllningen i formen och låt stå i kylen i ca 3-4 timmar.

Rödbetsvinägrett

  1. Koka rödbetorna (med skalet kvar) mjuka. Ta upp dem, skala dem och mixa dem. Blanda mixet med övriga ingredienser och koka tills det börjar bli lite ’’simmigt. Sila och kyl.