Laxcanelloni med spenat och ost

koket.se
Laxcanelloni med spenat och ost
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Laxcanelloni med spenat och ost

23 ingredienser

ca 45 m

Gratinerade pastarullar fyllda med lax, lök och spenat med ostsås.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • ca 300 g färska lasagneplattor

Fyllning

  • 400 g lax
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 g fryst bladspenat, upptinad och grovhackad
  • 1 citron, rivet skal (zest)
  • 1 dl parmesanost
  • 250 g ricotta
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 3 msk persilja, finhackad
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Ostsås

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm malen muskot
  • 150 g taleggioost, skuren i små, små bitar (eller annan smakrik ost)
  • 0,5 dl parmesanost, färskriven
  • parmesanost (för servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning

  1. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs den tärnade laxen i 1-2 minuter, salta och peppra. Lägg över på ett fat.
  2. Värm olivolja i samma stekpanna och fräs först all finhackad lök och vitlök på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt sedan den grovhackade spenaten och stek den i 2-3 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Blanda spenat, citronzest, parmesanost, ricotta, ägg, fänkålsfrön och persilja i en bunke:. Rör sedan varsamt i laxtärningarna. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka pastaplattorna, ca 1-2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem rinna av. Dela plattorna om de är stora.
  5. Lägg fyllningen på pastaplattornas kortsida och rulla ihop dem.

Ostsås

  1. Smält smöret i en kastrull, gärna med non-stickbeläggning beläggning. Rör ner mjölet och vispa sedan långsamt ner mjölken. Rör om till en slät ganska tunnflytande sås, tillsätt salt, peppar och muskot. Låt såsen sjuda i ca 5 minuter, rör om då och då och ställ den sedan åt sidan.
  2. Tillsätt osten och rör om tills den smält och såsen är slät och inte alltför tjockflytande. Rör i ytterligare lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
  3. Täck botten i en ugnsform med lite av ostsåsen. Lägg i cannellonirullarna sida vid sida med skarvarna nedåt. Ringla ostsåsen över och skaka lätt på formen så att såsen rinner ner mellan rullarna. Strö över parmesanost.
  4. Sätt in formen mitt i ugnen i 20-25 minuter. När såsen bubblar och osten smält är cannellonin klar.