Lax- och savoykålstårta

Lax- och savoykålstårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lax- och savoykålstårta

18 ingredienser

Lax är alltid gott som förrätt. Här serveras den i en läcker tårta med len gräslökssås. Gräddkokta rödbetor till ger både smak och färg.

Ingredienser

portioner
  • 900 g laxfilé
  • 1 gul lök
  • 1 savoykål
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Gräslöksås:

  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 dl fiskfond, kraftig
  • 1 dl gräslök, finskuren
  • 50 g smör
  • 2 tsk majsstärkelse + lite vitt vin
  • salt
  • vitpeppar

Gräddkokta rödbetor:

  • 4 rödbetor
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär laxfilén i tunna skivor. Skala och skiva löken. Koka upp vatten i en stor kastrull. Doppa savoykålsbladen i det kokande vattnet och spola hastigt av dem med kallt vatten. Lägg ett smort smörpapper i botten av en form med löstagbar botten. Klä den med savoykålsblad. Lägg ett lager lax i botten. Krydda med salt och peppar. Sedan ett lager lök, savoykål och börja om med laxen. Fortsätt så tills formen är fylld. Avsluta med savoykål. Täck med ett smort smörpapper och grädda i ugn i 45 minuter.
  2. Sås: Häll vin, grädde och fiskfond i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Ta av såsen från värmen. Rör ut majsstärkelsen med vitt vin och red av såsen. Hetta upp men låt inte såsen koka mera. Krydda med salt och peppar. Lägg i smöret klickvis precis före servering och tillsätt gräslöken sist.
  3. Skala rödbetorna och skär i tunna klyftor. Koka dem i lite grädde i 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Skär upp laxtårtan i jämna bitar och servera rödbetorna och gräslökssåsen till.