Lax med rostad blomkål och dillmajonnäs

POPULÄRT
Lax med rostad blomkål och dillmajonäs
Foto: Hellmann's

Lax med rostad blomkål och dillmajonnäs

19 ingredienser

45 m

Lax med rostad blomkål serveras med fänkålssallad, dillmajonnäs. Gör rätten extra lyxig och servera med forellrom!

Ingredienser

portioner

lax

  • 4 bitar lax (à 125 g)
  • 1 msk smör och/eller olja
  • salt
  • peppar

Dillmajonnäs

  • 200 g Hellmann's Real Mayonnaise
  • 1 kruka dill, hackad
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 2 tsk citron, skal från, finrivet (gärna ekologisk)
  • salt
  • peppar

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 2 tsk citron, skal från, finrivet (gärna ekologisk)
  • salt
  • peppar

Rostad blomkål

  • 1 blomkål
  • 3 msk matolja

Servering

  • ev forellrom

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 230 grader. Värm en stekpanna med smör och/eller olja på medelhög värme.
  2. Krydda laxen och lägg ner ovansidan av laxen först. Stek ca 3-4 minuter på varje sida tills laxen är genomstekt och har en kärntemperatur på 50 grader.
  3. Blanda alla ingredienser till majonnäsen och smaka av med salt och peppar.
  4. Putsa blomkålen och lägg den på en plåt. Pensla med olja och salta. Rosta blomkålen ca 25 minuter i ugnen, pensla med olja var 10:e minut.
  5. Strimla fänkålen fint och låt den ligga i en skål iskallt vatten i 10 minuter, så den krispar till sig.
  6. Blanda olivolja, citronjuice och skal i en skål. Häll av fänkålen och blanda med oljan. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera laxen med dillmajonnäs, den rostade blomkålen och fänkålssalladen.
TIPS!
Hellmann's lyxiga chokladkaka

Vill du ha fler festliga tips?

**_[Här har vi samlat riktigt smarriga recept inför jul och nyår >>](https://www.koket.se/hellmann-s)_**