Lax med blomkålsmos

Lax med blomkålsmos
Foto: TV4

Lax med blomkålsmos

Av: Göran - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1 h

Ugnsbakad lax med ett överdrag av panko, philadelphiaost och citron. Serverad med ett krämig blomkålsmos och haricots vers.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lax i ugn

  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 citron (skalet finrivet)
  • 4 bitar lax (à 175 g)
  • 100 g Philadelphia gräslök (eller valfri Philadelphia efter smak)

Blomkålsmos

  • 300 g potatis
  • 300 g blomkål
  • 75 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 300 g haricots verts
  • Citronskivor
  • tomat

Passande dryck

  • vitt vin

Gör så här

Lax i ugn

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Blanda panko med finrivet citronskal.
  3. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsfast form och bred på Philadelphiaost.
  4. Strö över panko och citronskal, tryck lätt så att de fäster i Philadelphiatoppningen.
  5. Baka laxen i ugnen 15-20 minuter, eller till önskad stekgrad.

Blomkålsmos

  1. Koka potatis och blomkål var för sig i lättsaltat vatten tills de blir mjuka.
  2. Låt vattnet rinna av ordentligt och pressa ner det i en skål.
  3. Tillsätt smör och rör tills det har smält. Smaka av med salt och peppar. Blanda ev. ner finhackad persilja.

Garnering

  1. Servera laxen med moset, citronskivor, tomater och haricots verts.