Receptet är enkelt, men det färdiga resultatet smakar och ser ut som om du lagt ner mycken möda. Använd med fördel portionsbitar av djupfryst lax. Servera med kokt potatis.
Sås: Putsa och dela champinjonerna i bitar, klyv tomaterna, kärna ur dem och dela varje halva i 4 delar och dela salladslökarna i en vit och en grön del. Låt grädden, fiskbuljongen och vinet koka ihop i 4-5 minuter. Mosa ihop smöret och vetemjölet med gaffel och vispa ner det i såsen. Lägg i det vita av salladslöken och låt koka i 3–4 minuter. Lägg sedan i tomaterna, svampen och det gröna av löken och sjud upp, dra kastrullen åt sidan.
Krydda laxbitarna med salt och peppar och stek dem, först 3–4 minuter på skinnsidan, sedan knappt 1 minut på köttsidan. Laxen är färdig när fiskköttet inte ger efter om man trycker lätt med en gaffel på det.
Hacka dill och persilja och skär gräslöken smått. Värm såsen och vänd ner det kryddgröna. Placera laxbitarna ovanpå.