Lättstekt tonfisk med en ljummen sparrissallad och rouille

Lättstekt tonfisk med en ljummen sparrissallad och rouille
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Lättstekt tonfisk med en ljummen sparrissallad och rouille

18 ingredienser

40 m

En somrig och fräsch sallad med färsk tonfisk och en smakrik rouille!

Rouillen räcker till fler portioner men är svår att göra mindre av.

Ingredienser

portioner

sallad

  • 250 g grön sparris
  • 1 mango
  • 1 röd paprika
  • 4 skivor tonfisk à 170 g (helst 2 cm tjocka)
  • olivolja
  • flingsalt
  • 100 g mâchesallad
  • 4 klyftor limefrukt

Rouille

  • 0,5 röd paprika
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 g saffran
  • 1 äggula
  • 1 tsk citronsaft, pressad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl olja, med neutral smak
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Börja med rouillen. Tärna den rostade paprikan och hacka vitlöken. Lägg ner samtliga ingredienser utom oljan i en mixer. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock och fin rouille. Smaka av med salt och ett stänk cayennepeppar.
  2. Skär av de 2 nedersta cm från sparrisen. Skala, kärna ur och tärna mangon. Skär den rostade paprikan i bitar om ca 2 cm.
  3. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta tonfisken och stek den i olivolja ca 1,5 minut på varje sida tills kärntemperaturen är ca 30 grader (dvs ganska rå kärna).
  4. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek sparrisen i olivolja ca 3 minuter. Tillsätt paprikan och mangon och stek vidare i ca 1 minut. Smaka av med salt och blanda ner machesalladen.
  5. Servera tonfisken tillsammans med salladen och rouillen och pressa gärna över lite lime och strö på lite flingsalt.